Ce inseamna BIO.

BIO = sanatos

 

Produsele BIO sunt acele produse care sunt obtinute doar din extractele plantelor crescute pe pamanturi netratate chimic si din seminte nemodificate genetic. In plus la produsul finit nu se adauga conservanti chimici, nu se adauga coloranti si nu se adauga parfumuri sintetice sau obtinute din petrol sau derivate (doar cele din uleiuri esentiale).

 

Vandute initial in curtile micilor producatori sau in piete locale, produsele bio se gasesc astazi si in supermarket. In SUA, vanzarile de alimente organice au crescut cu 17-20% pe an, fata de cele 2-3 procente inregistrate anual la cres-terea consumului de alimente conventionale. Revolutia ecologica se extinde si in Europa, cantitatea produselor obtinute fara pesticide dublandu-se in ultimul deceniu. In Italia, statul a hotarat ca pranzurile vandute copiilor in scoli sa fie compuse din produse exclusiv organice.

In Marea Britanie (lider in agricultura ecologica) recent au fost alocate culturilor bio peste 680.000 de hectare, lucru care o situeaza inaintea Frantei, cu o suprafata de doua ori mai mare. Austria si-a propus ca 10% din mancarea organica sa fie produsa intern.

In Germania toata mancarea destinata bebelusilor este exclusiv bio, iar M√ľnchenul utilizeaza produse organice la peste 30% din productia de paine. Desi alimentele bio sunt cu 40% mai scumpe decat celelalte, consumul lor e in crestere si in Romania. Cota lor de piata este estimata la cca 2% in urmatorii 5 ani, Romania inregistrand cresteri mai rapide in acest sector decat celelalte tari europene.

Produsele bio cultivate la noi sunt mai ales cerealele, plantele oleaginoase, fructele de padure, legumele si fructele, iar din 2006, avem si paine, ulei de floarea-soarelui, suc de mere si ceaiuri medicinale din culturi bio. In 2006, suprafata totala cultivata ecologic a crescut de 6 ori fata de cea din 2005.

Mare parte din produsele bio romanesti se regasesc pe pietele externe. Nucile, ciupercile si cerealele reprezinta peste 50% din exporturile ecologice. Fructele si legumele, laptele si produsele lactate sunt la fel de bine cotate pe piata europeana bio, iar Italia, Germania, Elvetia si Olanda sunt principalele lor destinatii. 75% din mierea de albine ecologica este rezervata exportului.